Peninsula Bay

Category
Residential
About This Project

This home is angled to take advantage of view shafts and allow for a central entry area that can be reached from both sides. The design is based on simple box forms that are clad in vertical cedar for natural warmth, that are linked together to form a site specific house that is fine-tuned to meet the owners needs. The main pavilion includes the living areas and master bedroom. The second pavilion has further bedrooms and a second living space. They are linked by a glazed entry room opening to courtyards on each side. This allows the owners to close the guest pavilion when they are home on their own. The design provides good separation between the two with the exterior cladding and concealed doors connecting the space to the outside.
The airtight construction, thermally broken windows, insulated heated floors, LED lighting and water and energy efficient appliances help achieve the design targets of excellent performance, lower running costs, building efficiency, comfort and style. An integrated heating system uses solar heating for both domestic water and inslab heating. The fresh air ventilation system ensures fresh air to all spaces. The decking, courtyards and landscaping complement the H shaped plan. The garage is tucked into the bank to, creating a concealed service courtyard.

This home was built by Wanaka Builders – Owens Building Ltd