Lake Hayes House

Category
Residential
About This Project

The Lake Hayes House is a private home located on the shore of Lake Hayes, Queenstown.

On a narrow section between road and lake, the house nestles into the sloping site facing west towards Lake Hayes, taking in the stunning lake and mountain views of the surrounding landform.

When entering from street level the building is a deliberately modest single level gabled home, with immediate views through the entry hall and out to the lake and surrounding mountains. The owners like the form and the internal height of the double gable which gives a nod to a traditional lakeside cottage.

The house is grounded by its relationship to the sloping site and the use of materials. The locally sourced Glenorchy stone and off-form concrete give it the feeling of longevity in the landscape. Along with the dark-stained cedar cladding this ensured a material fit with the local already established architecture of the lake foreshore residences.

The habitable areas of the home all have access to the views as a priority, with light filled rooms and flexibility of space provided with wide openings and adaptable joinery. The living area flows through the pavilion to the dining and kitchen which then connects seamlessly to the courtyard to the east. The sheltered stone walled courtyard screens the interior spaces from the view and noise of the street. An outdoor fireplace extends the opportunities for private, comfortable outside living.

Engineered to withstand high seismic activity and to retain the bank and control ground water, the home employs a concrete and steel structure with a SIP envelope to the top level. The home was designed and built as an airtight home and performs highly in the Queenstown alpine environment.

The house is highly energy efficient with insulated concrete walls, SIP panels R4.2+ and R5+ roof insulation. Thermally broken double-glazed aluminium joinery, airtight construction, radiators, and the heat recovery ventilation unit together give very efficient heat management.

Shading in summer and good cross ventilation removes heat from the building, ensuring comfort and energy efficiency with or without the ventilation system. The filtered fresh air eliminates pollen, midges and flies. Insect screens and secure shutters allow night ventilation.

The owners report a high level of comfort and control. This is a high performing house with low maintenance, permanent materials, energy efficient construction and environmental considerations integrated into the architectural design. It is a warm, open, family home designed to meet and exceed the expectations of the owners and to reflect their priorities and preferences.